Jakt og Fjellsport
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Godt feste

Husk nye feller til fjellskiene dine

Pakking av sekk

For at bærekomforten skal bli best mulig, er det viktig at sekken pakkes og justeres riktig. Med vekten fordelt på den mest hensiktsmessige måten, vil bærekomforten øke. Ved å pakke utstyr du kan trenge underveis lett tilgjengelig, og det øvrige utstyret i bunn av sekken eller innerst mot ryggen, vil du unngå å måtte pakke om sekken underveis. For å bære mest mulig energieffektivt, pakkes tungt utstyr godt inn mot ryggen, slik at tyngdepunktet kommer på høyde med skulderbladene. Det er viktig at spisse, harde ting ikke stikker ut mot ryggen. Med unntak av liggeunderlag bør det meste pakkes innvendig i sekken. Sekken blir mer stabil og man unngår at utstyr plassert utenpå sekken henger seg opp i greiner og steiner.

Tyngde
Å gå med tung sekk belaster kne og spesielt hofteledd mye. Det er derfor viktig å være bevisst på hvor mye man pakker i sekken. Turgleden vil også bli større om ikke sekken er for tung. Som en tommelfingerregel kan en si at sekken ikke bør veie mer enn 1/4 av kroppsvekten. Dersom du har lite trening med å gå turer med sekk, kan man gå ned til 1/5 av kroppsvekten. Ved å bruke staver, også sommerstid, avlaster man kne- og hofteledd, og hjelper på balansen i ulendt terreng.

Stabilitet
Uansett hva du gjør med sekk på ryggen så ønsker man at sekken er mest mulig stabil. Går man en hel dag med en ustabil, tung sekk bruker man veldig mye krefter på å kompansere for denne bevegelsen. Kjører man ski ned en fjellside med en sekk som slenger vil det gjøre kjøringen vanskeligere.

  • Pass på å bruke kompresjonsremmene på sekken for å holde lasten mest mulig i ro.
  • Fest minst mulig utstyr utenpå sekken. Det som evt. festes utenpå må festes slik at det ikke slenger.
  • Bruk stabiliseringsremmer aktivt for å tilpasse stabiliteten som beskrevet.
  • Følg rådene for pakking av sekk. - Ved skigåing eller vandring i ulendt terreng trenger man større stabilitet, samt at overkroppen blir brukt mer aktivt. Sørg for å få tyngdepunktet lavere i sekken, gjerne ned mot korsryggen.
Tilbake

Trykk ENTER for å søke